Nee Tamara, obesitas komt niet door de prijs van gezond eten

chips

Vandaag werd een stukje op GeenStijl gepubliceerd van ene Tamara Wulffelé, die kotsbeu is van het slanke schoonheidsideaal. Op zich een prima onderwerp, want je kunt ook gezond zijn met een maatje meer. Maar in de argumentatie gaat het al heel snel mis.

Tamara stelt namelijk dat obesitas komt door financiële nood in Nederland:

“Bij de Lidl haal je een zak van 2,5 kilo patat voor 1 Euro 59. Ik betaalde deze week bij de Boni de hoek 50 cent voor 1 appeltje.”

Daar begint haar eerste retorische truc: twee verschillende producten vergelijken bij twee verschillende supermarkten. Waarom niet patat vergelijken met aardappelen?

– “Een fatsoenlijk stukje vlees voor 2 personen kost al snel 5 Euro, een pak met 20 frikandellen van een bekend merk met oranje verpakking kost om en nabij de 3 Euro 50.”

Dus als je geen biefstuk kunt veroorloven, zit er volgens Tamara niets anders op dan een wedstrijdje frikandellen eten. Waarom haalt ze niet gewoon kipfilet bij een Turks winkeltje? 5 euro voor een kilo. Dan eet je 150 gram per dag, zodat je de hele week kip kunt eten voor dat bedrag (sorry Wakker Dier).

 “Een huismerk zak chips kost 65 cent en een zak gezonde nootjes minimaal 4 Euro.”

Nootjes bevatten nog meer calorieën dan de meeste chips, dus waar heeft ze het over? Tip voor Tamara: als je toch gezonde vetten uit nootjes wil halen, maar wanneer je je calorie-inname wil beperken, kun je nootjes beter met mate eten. In de praktijk kun je dan wel wekenlang met zo’n zak doen.

“Dus ja, overgewicht is tegenwoordig een luxe probleem: mensen met weinig geld zijn aangewezen op de goedkope rommel en fruit & groente zijn een luxe.”

Het ligt aan de keuzes die je maakt. Om haar logica even terug te ketsen: een Big Mac Menu is €6,-. Daarvoor kun je twee keer een voedzame maaltijd eten met een stuk mager vlees, een berg groente en pasta/rijst/aardappelen.

“En was er niet een plan vanuit de VVD om de belasting op eten nog verder te verhogen? Als ik zie dat een bakje van 400 gram aardbeien in de aanbieding nog steeds 3 Euro kost, dan kan ik het dikwijls niet laten om dat nog even om te rekenen naar die goede oude Gulden. Ruim 6 Gulden 60!”

Klopt, aardbeien zijn ook duur. Die koop ik ook nooit vers. Net als blauwe bessen, frambozen en dat werk. Gelukkig hoef je ook niet per se zulke dingen te eten om gezond te blijven. Verder is het omrekenen naar guldens anno 2018 niks dan een wanhopige daad om haar logica kracht bij te zetten.

Beste Tamara, er is inderdaad een link tussen armoede en obesitas, maar dat komt niet omdat arme mensen in Nederland geen gezond bordje eten kunnen betalen. Er spelen veel meer factoren mee, waaronder het feit dat armoede het denkvermogen aantast om goede keuzes te kunnen maken op lange termijn. Obesitas blijft daarmee een lastig multifactorieel vraagstuk die niet simpelweg te beantwoorden is door de aardbeien bij de Boni goedkoper te maken. Alhoewel het me wel een mooi gezicht zou lijken als iedereen in de volkswijk voortaan op een kratje aardbeien zou zitten, in plaats van op hun vertrouwde krat Pitt bier.