Hoe het kopen van volgers mijn Instagram keihard verpestte

Opeens had ik er genoeg van. Al maandenlang was ik veel te hard aan het knokken om volgers te krijgen op Instagram. Ik schreef mezelf de leplazerus aan informatieve blogs, ik deed knetterveel aan interactie met de fit-community en ik kreeg zowaar eelt op mijn duimen van al dat belachelijke gescroll.

En nog steeds had ik veel minder volgers dan menig persoon met inspiratieloze gymselfies en lullige motivatiequotes.

Wat deed ik verkeerd?

Een korte zoektocht op internet gaf me het verlossende antwoord.

Je kunt gewoon volgers kopen!

Dus zó wordt het spelletje gespeeld! Wat deed ik nog met een lousy 2000 volgers? Ik kon gewoon met een paar muisklikken VIJFHONDERD volgers erbij krijgen. Dat zou me wel een halfjaar nodeloos gescroll schelen!

Plus, met een grotere following word je als fitnesstrainer serieuzer genomen. Dat klinkt ridicuul, maar dat is hoe deze wereld werkt. Veel potentiële cliënten zijn gevoelig voor populariteit van trainers, want ze hebben te weinig verstand van fitness om te kunnen beoordelen of iemand gedegen kennis heeft. Voorbeeld: naar mijn credentials als NSCA-CPT en NSCA-CSCS heeft nog nooit iemand gevraagd, maar m’n eerste populaire halfnaakte spiegelselfie bracht mijn eerste aanvragen als online-coach via Instagram.

Triest, maar waar.

Goed, ik wist wat me te doen stond: populariteit kopen. Hatsieflats. PayPal. Aftikken. Klaar.

Voor slechts $6 was mijn account 500 Braziliaanse nepvolgers rijker.

Het begon zo veelbelovend

De eerste maand nadat ik mijn nieuwe following had gekocht, ging het eigenlijk meer dan prima. Echte volgers bleven stijgen en ik merkte zelfs dat het aantal aanmeldingen voor mijn online-coaching steeg. Alles leek erop te wijzen dat Strongville Performance binnen korte tijd de wereld zou domineren en dat ik voor mijn 35e nog een butler zou kunnen veroorloven #lifegoals #butlergoals.

Ik besloot er daarom nog eens 500 bij te kopen.

En toen gebeurde het: mijn likes kelderden als een dolle. Het aantal likes dat ik opeens kreeg voor m’n halfnaakte spiegelselfies, kreeg ik vroeger zowat als ik een steenpuist op m’n harige reet postte. Eh, bij wijze van.

Wtf, shadowban?

Google vertelde me dat ik waarschijnlijk slachtoffer was geworden van een SHADOWBAN. Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar kan Instagram de weergave van jouw account blokkeren als je “spammend gedrag vertoont” of “verkeerde hashtags gebruikt”. (Mocht je zelf willen kijken of je laatste post geshadowband is, dan kun je dat hier checken).

Ik besloot alle maatregelen te nemen die deze ban vermoedelijk konden terugdraaien: een tijdje offline gaan, alle hashtags uit vorige posts verwijderen en voorzichtig zijn met verboden hashtags… dus niet meer #datass voor mijn bootyfoto’s gebruiken.

Helaas bleken die maatregelen niks te helpen. Mijn posts bleven slecht vindbaar, mijn likes waren gehalveerd, ik kreeg amper nieuwe volgers en ik verscheen in geen enkele top-9, ongeacht het aantal likes.

Er was nog maar één mogelijkheid denkbaar voor het gebrek aan likes: die verdomde Braziliaanse spookvolgers! Luiz, Paco, Marco, José, Gabriel, Emerson: allemaal hadden ze mijn fitnessaccount laten verschrompelen tot een onvindbare blob in een oerwoud aan fitboys en te knappe meisjes in te strakke yogabroeken.

Hoe dat kan? Ik vermoed dat Instagram (geheel terecht) zijn algoritme heeft aangepast. Veel social media-kanalen werken met een algoritme waarin posts afgewogen worden in hoeverre ze belangwekkend zijn. Beschik je over een horde stille spookvolgers, gaat procentueel je engagement een stuk achteruit. Hierdoor word je volgens het algoritme als minder belangrijk ervaren en dus niet snel bovenaan lijstjes geplaatst.

Deze site experimenteerde met hetzelfde en ondervond ook dit euvel. En nu ben ik zelf de sjaak.

Maar dat niet alleen

Ik weet nog wel hoe trots ik was op mijn eerste 2000 volgers. Ik had zelfs een euforische post gewijd aan deze mijlpaal. Toen ik er even later duizend had bijgekocht, voelde ik geen enkele emotie. De 2 was een 3 geworden…. gewoon en saai, zoals de wijzers van een klok elke minuut vooruit springen.

Nog erger was dat ik het moest wegmoffelen wanneer mensen tegen me opmerkten dat het wel lekker met mij ging op Instagram.

“Eh, ja… gaat wel lekker ja…”, kwam dan hortend uit mijn mond, met een combinatie van schuld en schaamte.

Inmiddels ben ik druk bezig al die Brazilianen uit m’n lijst te tiefen. Hopelijk schenken de Instagram-goden me vergiffenis en gaan ze in de toekomst weer mijn (booty)foto’s tentoonstellen aan de gehele fit-community. Tot die tijd moet ik even billenknijpen (nee, niet om die steenpuist uit te knijpen).

Dus: KOOP GEEN VOLGERS!

Doe het wat mij betreft niet, lieve mensen. Instagram naait je dubbel zo hard terug. Zonder eerst op je schouder te tikken. Zonder glijmiddel.

Wil je wél Insta-famous worden?

Koop geen followers, maar een spiegelreflexcamera. Wees knap. Of gebruik filters. Zoek iemand die zo gek is om altijd foto’s van je te maken. Post foto’s omdat je frequent foto’s moet posten, niet omdat je iets te melden hebt. Begin een Instagram-pod waarbij steeds mensen op je foto’s reageren zodat je hoger in de lijstjes eindigt. Follow-en-unfollow als een malle. Hang je tieten eruit, trek je broek op half 7 en gooi jezelf in de uitverkoop. Alles voor de fame, toch?

Ik ga nog even 900 Brazilianen wegtiefen.

PS: Ben je geen Braziliaanse fake-account, volg me dan gerust op Instagram of Facebook. One love!