Wat Een Dubbeltje Op Zijn Kant ons kon leren over afvallen

John Williams

Allemaal leuk en aardig, dat nieuwe tv-seizoen. MAAR WAAR IS EEN DUBBELTJE OP ZIJN KANT GEBLEVEN? Het is één van mijn favoriete Nederlandse tv-programma’s ever ooit (oké, op Probleemwijken, Ik Heb Het Nog Nooit Gedaan, From Russia With Love, Camping Powned en wat anderen na).

Voor wie die dit programma niet kent: elke aflevering wordt een stelletje gevolgd dat torenhoog in de schulden zit. Vervolgens bieden John Williams en Annemarie van Galen wat oplossingen, die zelden in goede aarde vallen. Na wekenlang pijn en moeite raken ze dan toch uit de schulden.

Als trouwe fan viel het me op dat dondersveel van dit programma kunt leren als je wilt afvallen. Klinkt dat raar? Vervang “schulden willen kwijtschelden” voor “vetmassa willen verliezen” en check die parallellen!

1. Accepteer dat je het probleem zelf veroorzaakt hebt.

Haast elke aflevering zie je het weer: mensen die jarenlang de rekening niet betalen, terwijl ze ondertussen al hun geld spenderen aan Zalando of miniatuurautootjes. En natuurlijk is iedereen schuldig, behalve zij, tot John Williams ze met de neus op de feiten drukt. Dit stelletje dat even 143 fotolijstjes besloot te kopen, steekt de hand gelukkig wel in eigen boezem.

Wat je leert over afvallen: het afschuiven van problemen komt helaas ook vaak voor bij mensen die gewicht willen verliezen. En hoe hard het ook klinkt: uiteindelijk ben jij toch diegene die te veel eten in z’n mond heeft gestopt, dus ben je ook zelf diegene die er wat aan moet gaan doen. Zolang je dat niet inziet, kom je geen steek verder.

2. Je zult offers moeten brengen

In een van de meest memorabele afleveringen, wilde een man per se zijn abonnement op de Donald Duck houden – natuurlijk tot grote woede van John, die hem vertelde dat ‘ie moest stoppen met zo’n onzinuitgave (tenminste, ‘onzin’ als je in de schulden zit. Verder is de Donald Duck natuurlijk een vrolijk weekblad!). Of bijvoorbeeld deze vrouw, die haar trouwjurk niet weg wil doen (met wijze woorden van John vanaf 01:17!)

Wat je leert over afvallen: je huidige voedings- en bewegingspatroon heeft je gebracht waar je nu bent. Dat werkte dus voor geen meter. Je zult nu waarschijnlijk dingen moeten opofferen om iets nieuws te kunnen bereiken.

3. Houd alles bij

De meeste stelletjes bij EDOZK hebben echt géén idee hoe het kan dat ze zo diep in de schulden zitten. Gelukkig is daar Annemarie die hun “uitgavenpatroon inzichtelijk maakt”, oftewel vertelt dat die 50 euro aan wijn en Franse kaasjes een oerstomme uitgave is als je bankrekening roder is dan een Engelsman op Ibiza.

Wat je leert over afvallen: Track je calorieën als je gaat diëten! Zéker in het begin, als je nog niet weet waar je probleempunten liggen.

4. Het wordt niet leuk

Veel mensen bij EDOZK onderschatten hoe moeilijk het is om een patroon dat ze gelukkig maakte, te vervangen voor iets wat eventjes kloten is, maar op langere termijn meer geluk geeft. Deze vrouw heeft dan ook ontzettend veel moeite met haar poppen weg te doen, omdat ze beter eerst haar hypotheek af kan lossen.

Wat je leert over afvallen: Onderschat niet dat afvallen moeilijk is: die momenten van honger, een salade bestellen als je vrienden een bamibal eten of jezelf naar de sportschool slepen terwijl op Netflix een nieuwe aflevering van Game of Thrones lonkt.

5. Je moet aan de bak

Veel kandidaten van EDOZK hebben geen baan, waardoor ze niet genoeg geld kunnen verdienen om uit de schulden te komen.

Wat je leert over afvallen: Als je aan je lichaam wilt werken, dan zul je er toch echt aan de bak moeten. Financieel hebben we in Nederland nog een vangnet van de overheid, maar er bestaat helaas niet zoiets als een uitkering voor vetverlies. En nee, die trilplaat van Tommy Teleshopping gaat je ook niet helpen.

6. Soms heb je gewoon een John Williams nodig

Soms vergt het slechts een John Williams om je foute patronen te doorbreken. Iemand die een stok achter de deur is, iemand die vertelt waar het beter kan en iemand die geen blad voor z’n mond neemt als het verkeerd gaat. En iemand die je voor heel televisiekijkend Nederland voor lul zet als je niet goed genoeg je best doet.

Oké, behalve dat laatste.

Wat je leert over afvallen: als je een John Williams nodig hebt, kun je je hier inschrijven (zijn looks zijn helaas niet inbegrepen)